19 de gener 2011

PRIMERA EDICIÓ DE LA FIRA DE AGROALIMENTARIA DE LA VALL DE CAMPRODON

La Mancomunitat de municipis organitza la primera Fira de Productes Agroalimentaris Locals i Concurs d'Embotits de la Vall de Camprodon per el darrer cap de setmana de febrer (26 i 27). Una mostra que acollirà la producció artesana de la Vall de Camprodon. El certamen vol posar en relleu la qualitat dels elaborats tradicionals del territori.
En el marc del Pavelló vell de Camprodon acollirà els dies 26 i 27 de febrer de 2011 els principals productors agroalimentaris de la Vall en la primera fira de mostres i venda d’aquest sector. Així, l’embotit, els formatges, la carn provenint dels ramats i les granges (poltre, ànec, etc.), els làctics frescos, les melmelades o les trumfes tindran un aparador de primer ordre en aquesta cita pensada per donar a conèixer els fruits de la terra i el producte de la tradició a la Vall de Camprodon. Igualment, hi tindran cabuda les ofertes de turisme rural que incloguin la degustació i/o venda de productes propis als seus clients, i les empreses de vins i cerveses artesanes especialment convidades a l’edició.
La fira s’organitza en parades individuals dins el Pavelló, on cada productor podrà exhibir i vendre la seva producció. L’entrada serà lliure i la degustació dels productes es farà mitjançant tiquet, que s’acompanyarà amb una copa de vi.
Paral•lelament, tindran lloc diversos tallers amb activitats per a petits i grans centrats en els protagonistes de la mostra: berenars saludables, maridatges amb vins i cerveses, combinacions amb melmelades, etc. Properament se’n presentarà el programa definitiu.
Concurs d’embotits artesans
En el marc d’aquesta mostra, es convoca també el I Concurs d’Embotits artesans de la Vall de Camprodon. El certamen vol destacar la gran qualitat dels productes elaborats a la Vall i està previst que hi participin el conjunt de productors del territori en diverses categories (fuet, llangonissa, bull blanc, bull negre, bull de fetge i bufa). El concurs tindrà lloc al llarg de dissabte al matí, al centre del Pavelló. El lliurament de premis serà al migdia, coincidint amb la inauguració oficial de la Fira.
Un racó per a la memòria
Si bé la producció d’embotits per a la comercialització s’ajusta avui dia als requeriments de la normativa sanitària per garantir la seguretat alimentària i la homogeneïtat en la producció, encara es mantenen en la memòria les tradicions que van donar lloc a aquesta rica indústria elaboradora. Per tal de donar a conèixer aquest saber i els estris i terminologia que envolten una pràctica que es perd, la Fira inclourà el Racó de la memòria, amb estris, fotografies i explicacions sobre la matança del porc i l’elaboració dels embotits.